Lavanda - ``aurul`` mov te mentine sanatos
- beiuseanul
- Nov 3, 2016
- 4 min read

Lavanda are o aroma deosebita, linistitoare, motiv pentru care este utilizata adesea in scopul calmarii atunci cand apar tensiunea nervoasa, anxietatea, insomnia sau iritabilitatea.
Tinctura preparata din aceasta planta mai poate fi utilizata intern si pentru a ameliora spasmele gastrointestinale, pentru a calma spasmele arborelui bronsic, in cazul tusei si a altor afectiuni respiratorii si pentru a ameliora hipertensiunea.
Tinctura poate fi utilizata si extern, pentru a mentine sanatatea scalpului si a pielii, reducand iritatiile aparute din diverse cauze, inclusiv ca urmare a muscaturilor de insecte. De asemenea, tinctura de lavanda are proprietati antifungice, asa ca o poti folosi cu incredere daca te confrunti cu candidoza sau cu matreata.
Lavanda combate unele forme de cancer cancer
De peste 20 de ani cercetătorii s-au concentrat asupra anumitor substanţe prezente în extractul de lavandă (limonenul şi alcoolul perilic) care se pare că pot combate mai multe forme de cancer.
Agitaţie şi anxietate
Mai multe studii menţionează că lavanda diminuează agitaţia şi agresivitatea persoanelor în vârstă care suferă de diferite forme de demenţă. De asemenea, ceaiul de lavanda atenuează anxietatea persoanelor expuse, în mod voluntar sau nu, la diferite situaţii generatoare de stress.
Ceai de lavanda pentru insomnie
Studiile in vitro şi pe animale, precum şi câteva studii clinice preliminare tind să confirme utilizarea tradiţională a lavandei pentru un somn liniştit sau pentru combaterea insomniei. Comisia Europeană a aprobat administrarea internă a infuziei de lavandă pentru tratarea stării de agitaţie şi a insomniei, precum şi a durerilor digestive de origine nervoasă (depresie, tulburări intestinale, balonări, etc). De asemenea, a fost aprobată pentru administrarea externă, în balneoterapie pentru tulburări ale circulaţiei sanguine. Ceaiul preparat dintr-o mână de flori de lavandă este un remediu eficient pentru insomnii. Așadar, înainte de culcare, bea un ceai de lavandă sau pune sub pernă un săculeț cu flori de lavandă. Mirosul acestei plante te va ajuta să ai un somn liniștit.
Ceaiul de lavanda, bun in momentele de depresie
Are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice şi sudorifice. De asemenea, lavanda reduce inflamaţiile şi grăbeşte procesul de cicatrizare a rănilor. O cană de infuzie preparată dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, de tei, de sulfină şi de captalan (câte o linguriţă din fiecare) este recomandată de două ori pe zi, persoanelor depresive.
Ceaiul de lavanda tratează durerile de stomac
Polifenolii din lavandă au capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lentă și apariția arsurilor stomacale. Dacă ai astfel de probleme, bea ceai de lavandă sau folosește-o la prepararea prăjiturilor sau în combinație cu diverse alimente, deoarece dă un gust aparte mâncărurilor și, totodată, vei scăpa de problemele digestive.
Precauţii
Anumite persoane sunt alergice la lavanda, iar în timpul ultilizării pe piele aceasta poate provoca iritaţii sau inflamarea pielii.
Contraindicaţii ceai lavanda
Lavanda nu este indicată în timpul primelor trei luni de sarcină
Utilizari ale tincturii de levantica 1. Impotriva caderii parului Masarea radacinilor de par cu tinctura de lavanda se realizeaza o singura data pe zi, seara. Parul se lasa acoperit maximum doua ore, dupa care se spala bine cu sampon. Tratamentul se foloseste pana la obtinerea rezultatelor dorite. 2. Reumatism, contuzii si arsuri Tinctura de levantica se poate folosi pe zone dureroase in caz de contuzii sau reumatism, sub forma de comprese. De asemenea, arsurile sau usturimile vor fi ușor tratate cu astfel de tinctura de levantica, la fel precum juliturile, ranile deschise sau furunculele. 3. Depresie si anxietate In cazurile usoare se ia lavanda sub forma de tinctura - 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata (3 luni minimum). 4. Aritmie cardiaca, adjuvant in ischemia cardiaca aparuta pe fond de stres Lavanda este prin excelenta o planta antistres, motiv pentru care, administrata in cure de lunga durata, amelioreaza si, gradat, conduce la vindecarea bolilor produse de acesta. In problemele cardiace s-a observat o actiune deosebit de favorabila a tincturii de lavanda, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central. Se administreaza de trei-patru ori pe zi cate o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa. 5. Oboseala, iritabilitatea psihica, insomnia Cele mai bune rezultate se obtin facand bai cu lavanda, cu jumatate de ora inainte de culcare. Intern, se ia tinctura de lavanda: o lingurita de trei ori pe zi. 6. Viermi intestinali, infectii cu protozoarul Giardia lamblia Se combina in proportii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru (toate tincturile se prepara la fel ca cea de lavanda). Se ia din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani. Acest tratament este eficient atat singur, cat si in combinatie cu remediile alopate, a caror eficienta o mareste. 7. Celulita Tinctura de levantica, amestecata cu ulei din aceeasi planta, este recomandata si impotriva celulitei, aplicata printr-un masaj circular in zonele afectate. Nu doar ca vor reduce aspectul de coaja de portocala, dar vor atenua si vergeturile.
(Surse: click.ro, adevarul.ro, divahair.ro, cartea Plantele medicinale din Romania, etc)
Komentar