Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru ca
- beiuseanul
- Oct 4, 2016
- 3 min read

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat, marţi, că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice.
``Vineri, 30 septembrie, s-a încheiat perioada de consultare publică pentru proiectul de Ordin de Ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică. Deși acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu și-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, așa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro și contra. Sutele de mesaje pe care le-am primit, pe diverse canale, ne-au confirmat că am făcut alegerea corectă și m-am bucurat să constat că protecția biodiversității suscită un interes atât de viu în randul romanilor. Doresc să mulțumesc, și pe această cale, tuturor celor care și-au exprimat un punct de vedere pe acest subiect`` scrie Cristina Pasca Palmer pe pagina de Facebook.
Ordinul ministerial s-a aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie. Cotele stabilite de autorități se bazează pe un studiu care propune împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice. Studiile de specialitate realizate de WWF și alte ONG-uri arată că estimările efectivelor de animale sălbatice nu corespund cu realitatea.
WWF România a arătat că un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice va genera erori grave, având în vedere că toate pârghiile de control se concentrează în mâna celor care au și un interes direct.
Ursul, lupul, râsul și pisica sălbatică sunt protejate prin lege, nu doar la nivel național, ci european, prin directiva Habitate. Deși această lege prevede clar că aprobarea cotelor de derogare se poate face doar dacă sunt prezentate soluții alternative, studiul prezintă vânătoarea ca unica soluție de reducere a pagubelor. Pentru a continua vânarea carnivorelor mari și după aderarea noastră la Uniunea Europeană s-au invocat mereu pagubele produse de aceste animale. Cu toate că vânătoarea nu rezolvă această problemă, nivelul pagubelor raportate tot de vânători crește de la an la an pentru a justifica decimarea tot mai agresivă a carnivorelor mari, se arata pe site-ul WWF Romania.
``Trebuie să știți că, în momentul de față, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esențiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al țării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS și Fundația Carpați. Toată documentația a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experților din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră. Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură. În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuții aplicate cu toți specialiștii implicați. La fel ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenții propuse``, mai noteaza ministrul mediului pe pagina personala de Facebook..
Americanii, dupa ce au exterminat populatia de lupi, au constatat efectele dezastruoase in lant asupra mediului si acum cheltuie milioane de USD ca sa reintroduca lupi adusi din Canada. In Spania, dupa ce au exterminat rasii, s-au trezit ca ii napadesc iepurii si rozatoarele. Franta se mandreste ca mai are cateva pisici salbatice prin Pirinei.
``Decizia finală va lua în calcul toate aceste elemente. Va trebui să găsim o soluție echilibrată, astfel încât să asigurăm atât conservarea speciilor protejate prin lege, cât și protecția și siguranța comunităților din zonele vulnerabile``, noteaza, in finalul postarii de pe Facebook Cristina Pasca Palmer. ( Surse: Facebook, WWF Romania, digi24.ro, etc; Foto: WWF Romania).
Comments